DILG legal opinionSource checked
Can a local government unit require a permit for gatherings and payment of fees therefor if it has no ordinance requiring the same and authorizing the collection of said fees
DILG Opinion No. 131, s. 2025 · 2025 · DILG legal opinions — verified official source
Source checked. The source check identifies the document; it does not verify every transcribed word or its current legal effect. Recovered or scanned text may contain errors. Compare the wording and subsequent history with the linked legal source.
SCANNED TEXT · CHECK ORIGINAL WORDING · DIGITAL P. 1 / 3
BAGONG PILIPINAS
Republic of the Philippines
DEPARTMENT OF THE INTERIOR AND LOCAL GOVERNMENT
DILG-NAPOLCOM Center, EDSA cor. Quezon Avenue, West Triangle, Quezon City
www.dilg.gov.ph
OILG OPINION NO. Jats, 2925,
OCT 06 2025
ATTY. YURI M. BELUAN
Office 104, Bodega Café & Micro Offices
Big Hotel, Mantawi Dr., Tipolo
Mandaue City, Cebu
yuribeluan@gmail.com
Dear Atty. Beluan:
This pertains to your Letter dated July 21, 2025, requesting this Department's opinion
on the following issues:
1. Cana local government unit require a permit for gatherings and payment of fees
therefor if it has no ordinance requiring the same and authorizing the collection
of said fees?
2. Cana local government require said permit and payment of fees for gatherings
in a private property as provided under Section 4 of Batas Pambansa (BP) Big.
880, or the “Public Assembly Act of 1985?
On the first issue, the pronouncement of the Supreme Court in Garayblas v. the Court
of Appeals’ is instructive. Pertinent portion of which reads:
“The regulatory powers granted to municipal corporations must always be
exercised in accordance with law, with utmost observance of the rights of
the people to due process and equal protection of the law. Such power
cannot be exercised whimsically, arbitrarily or despotically.”
Parenthetically, Republic Act No. 7160, or the Local Government Code (hereinafter
referred to as the Code), grants local chief executives (i.e., city/municipal mayors, and
governors) the power to issue licenses and permits pursuant to law or ordinance.”
Accordingly, this Department is of the submission that LGUs may legally require a
permit for public gatherings sans an ordinance provided that the same is pursuant to a
law.
Pertinently, Section 4 of BP Blg. 880 provides:
1 G.R. No. 111397, dated August 12, 2002
2 Sections 444 (b)(3)(iv), 455(b)(3)(iv), and 465(b)(3)(iv)
“Matino, Mahusay at Maaasahan”
Trunkline No.: 8876-34-54
If your browser cannot display the PDF, use Download original. Original access follows the same document permissions.