DILG legal opinionSource checked
Can a local government unit require a permit for gatherings and payment of fees therefor if it has no ordinance requiring the same and authorizing the collection of said fees
DILG Opinion No. 131, s. 2025 · 2025 · DILG legal opinions — verified official source
Source checked. The source check identifies the document; it does not verify every transcribed word or its current legal effect. Recovered or scanned text may contain errors. Compare the wording and subsequent history with the linked legal source.
FULL TEXT ON ONE PAGE · 3 PAGES · Show one at a time
[ Digital p. 1 of 3 ]
BAGONG PILIPINAS
Republic of the Philippines
DEPARTMENT OF THE INTERIOR AND LOCAL GOVERNMENT
DILG-NAPOLCOM Center, EDSA cor. Quezon Avenue, West Triangle, Quezon City
www.dilg.gov.ph
OILG OPINION NO. Jats, 2925,
OCT 06 2025
ATTY. YURI M. BELUAN
Office 104, Bodega Café & Micro Offices
Big Hotel, Mantawi Dr., Tipolo
Mandaue City, Cebu
yuribeluan@gmail.com
Dear Atty. Beluan:
This pertains to your Letter dated July 21, 2025, requesting this Department's opinion
on the following issues:
1. Cana local government unit require a permit for gatherings and payment of fees
therefor if it has no ordinance requiring the same and authorizing the collection
of said fees?
2. Cana local government require said permit and payment of fees for gatherings
in a private property as provided under Section 4 of Batas Pambansa (BP) Big.
880, or the “Public Assembly Act of 1985?
On the first issue, the pronouncement of the Supreme Court in Garayblas v. the Court
of Appeals’ is instructive. Pertinent portion of which reads:
“The regulatory powers granted to municipal corporations must always be
exercised in accordance with law, with utmost observance of the rights of
the people to due process and equal protection of the law. Such power
cannot be exercised whimsically, arbitrarily or despotically.”
Parenthetically, Republic Act No. 7160, or the Local Government Code (hereinafter
referred to as the Code), grants local chief executives (i.e., city/municipal mayors, and
governors) the power to issue licenses and permits pursuant to law or ordinance.”
Accordingly, this Department is of the submission that LGUs may legally require a
permit for public gatherings sans an ordinance provided that the same is pursuant to a
law.
Pertinently, Section 4 of BP Blg. 880 provides:
1 G.R. No. 111397, dated August 12, 2002
2 Sections 444 (b)(3)(iv), 455(b)(3)(iv), and 465(b)(3)(iv)
“Matino, Mahusay at Maaasahan”
Trunkline No.: 8876-34-54
[ Digital p. 2 of 3 ]
“Section 4. Permit when required and when not required - A written permit
shall be required for any person or persons to organize and hold a public
assembly in a public place. However, no permit shall be required if the public
assembly shall be done or made in a freedom park duly established by law
or ordinance or in private property, in which case only the consent of the
owner or the one entitled to its legal possession is required, or in the campus
of a government-owned and operated educational institution which shall be
subject to the rules and regulations of said educational institution. Political
meetings or rallies held during any election campaign period as provided for
by law are not covered by this Act.”
Corollarily, Section 6 of the aforesaid BP provides that it shall be the duty of the mayor
or any official acting in his behalf to issue or grant a permit unless there is clear and
convincing evidence that the public assembly will create a clear and present danger to
public order, public safety, public convenience, public morals or public health.
As to the issue of whether an LGU can require payment of fees in the absence of an
ordinance authorizing collection, we answer in the negative. Here, itis to be noted that
while LGUs are clothed with the power to regulate for the general welfare of their
respective constituents, the exercise thereof must be done pursuant to law or
ordinance duly enacted by the sanggunian concerned.
Section 132 of the Local Government Code stipulates that the power to impose a tax,
fee, or charge to generate revenue under the said Code shall be exercised by the
sanggunian of the local government unit (LGU) concerned through an appropriate
ordinance. Stated differently, LGUs cannot legally require a payment of fees in the
absence of a valid ordinance. Lest it would constitute an illegal exaction in violation of
the fundamental principles governing the exercise of the taxing and revenue-raising
powers of LGUs set forth under the Code.
With regard to the second issue, we answer in the negative. Section 4 of BP 880
expressly provides, thus:
“Section 4. Permit when required and when not required — xxx
However, no permit shall be required if the public assembly shall be done or
made in a freedom park duly established by law or ordinance or in private
property, in which case only the consent of the owner or the one entitled to
its legal possession is required, or in the campus of a government-owned and
operated educational institution which shall be subject to the rules and regulations
of said educational institution. Political meetings or rallies held during any election
campaign period as provided for by law are not covered by this Act.” (Emphasis
ours)
As could be clearly gleaned from the afore-quoted provision, the required written permit
from the mayor is constrained to public assemblies in public places. Accordingly, it
does not apply to gatherings held in a private property.
This opinion is being rendered without prejudice to any contrary opinion of competent
authorities and the courts.
We hope to have guided you on the matter.
Page 2 of 3
[ Digital p. 3 of 3 ]
Very truly yours,
BY AUTHORITY OF THE SECRETARY:
=
ATTY. ROMEO P. BENITEZ
Undersecretary for External, Legal and Legislative Affairs
OUSELLAVRPB/LLLS-LRALLD/jam
Page 3 of 3
If your browser cannot display the PDF, use Download original. Original access follows the same document permissions.