An independent Philippine legal research libraryRead with context. Verify with confidence.
← Back to library
DILG legal opinionSource checked

Leave Privileges — DILG Region I opinion letter

DILG Region I letter dated 2011-10-18 — Leave Privileges · 2011 · DILG regional legal opinions — verified official source

Source checked. The source check identifies the document; it does not verify every transcribed word or its current legal effect. Recovered or scanned text may contain errors. Compare the wording and subsequent history with the linked legal source.

CHECK ORIGINAL WORDING · DIGITAL P. 1 / 2
REPUBLIC OF THE PHILIPPINES DEPARTMENT OF THE INTERIOR AND LOCAL GOVERNMENT RegionalOffice No. l, San Fernando City, La Union Tel. Nos. (072) 888-21-08;700-57 -46; 888-22-89;700-27 -01;700-36-79; 607 -12-45 Fax Nos. 888-22-94: 7 OO-27 -03 October LB,TALL AMIE RONAA. GAPASIN Barangay Secretary Payocpoc Sur, Bauang La Union Dear Ms. Gapasin; This refers to your letter requesting for legal opinion on whether or not a barangay secretary is entitled to a leave of absence. Before dwelling on the issues, may we first invite your attention to the Book V, Rule XVI, Section 1 of the Omnibus Rules Implementing EO 292 otherwise known as the Administrative Code of 1987, to wit: Section l. Entitlement to leave privileges. - In general, appointive officials up to the level of heads of executive departments, heads of departments, undersecretaries and employees of the government whether permanent, t€mporary or casual, who render work during the prescribed office hours, shall be entitled to 15 days vacation and 15 days sick leave annually with full pay exclusive of Saturdays, Sundays, Public Holidays, without limitation as to the number of days of vacation and sick leave that they may accumulate." (as amended by Resolution No. 99-1885 dated August23,1999) )oo( Dwelling on the issues, this Office opines that you are entitld to such leave privileges because you are an appointive employee (Barangay Secretary ofPayocpoc, Bauang, La Union). The rules implementing Book V of EO 292 is very clear as to appointive officials who have leave privileges. What you should do is to file your application for leave with your PunongBarangay being the Head of the Barangay. Celebrating 20 Years of Local Autonomy in the Phitippines